04 Hoe hou ik het stoppen met roken vol
Stoppen met roken is één ding. Maar het daarna blijven volhouden, is iets anders. Belangrijk daarbij is dat u gemotiveerd blijft. Wat daarbij kan helpen is te letten op de voordelen van het niet-roken die u ervaart, en trots te zijn op uzelf omdat u nog steeds niet rookt. Dan blijft u gemotiveerd om ook in lastige situaties niet te roken. Net zolang totdat niet-roken geen moeite meer kost. En gelukkig komt dat
moment, want niemand heeft een aangeboren behoefte om te roken!
Het herkennen van lastige situaties
Verder heeft volhouden alles te maken met het goed zien door te komen van lastige situaties. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt wat de
valkuilen zijn. Als mensen weer gaan roken, dan gebeurt dat meestal in één van de volgende situaties:
Sociale situaties
Alledaagse situaties als een gezellig gesprek, een vergadering of bespreking, maar ook meer bijzondere gelegenheden als verjaardagen, feestjes, recepties, uit eten, cafébezoek, een sollicitatiegesprek, enz. Het kan zijn dat u zich met een sigaret in dit soort situaties wat prettiger voelt. Soms
komt dit omdat u zich dan wat makkelijker een houding van geven. Soms ontstaat de behoefte omdat u altijd gewend bent geweest in dit soort situaties te roken.
Negatieve stemmingen
Als u zich gespannen, boos, verdrietig of teleurgesteld voelt, moet u oppassen. Veel mensen die stoppen met roken vinden het in deze gevallen
moeilijk om niet naar de sigaret te grijpen. Deze situaties blijken extra risicovol te zijn als u zich in een dergelijke stemming alleen thuis bevindt.
Alcohol
Alcohol drinken en roken gaan bij een roker vaak samen. Het gebruik van alcohol is dan ook met roken verbonden geraakt en kan de zin in roken oproepen.
Uitgesproken positieve stemming
Situaties met uitgesproken positieve gevoelens vormen ook een risico, zij het in geringere mate dan de situaties met negatieve stemmingen. U kunt denken aan het slagen voor een examen, de opluchting na een gunstige uitslag van een medisch onderzoek of een uitgelaten stemming op een feest.
Behoefte aan stimulerend effect
Er zijn situaties waarin rokers gebruik maken van het stimulerende effect van nicotine. De bekendste is 's ochtends na het opstaan. Voor veel rokers de lekkerste sigaret van de dag. Ook kan de sigaret gebruikt worden als hulp bij het concentreren. Of stimulerend werken bij verveling of vermoeidheid.
Omgaan met risicosituaties
Helaas kunnen we niet voor elke situatie een kant en klare oplossing geven. De één lost een situatie nu eenmaal anders op dan de ander. Het is vooral aan uzelf om voor uw risicosituaties oplossingen te bedenken. Die passen dan ook echt bij u, en werken daardoor beter. Wel kunnen we u een aantal adviezen geven over hoe u tot deze oplossingen kunt komen:
Alert zijn
Als u zich goed bewust bent van de voor u riskante situaties, bent u alert als deze zich voordoen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!
Vermijden
Als u erg tegen bepaalde situaties opziet, dan kunt u overwegen die situaties voorlopig even te vermijden. In de praktijk kan dit natuurlijk niet in alle situaties, maar toch vaker dan u denkt.
Iets anders doen
Kijk wat u anders kunt doen in een riskante situatie. Blijf bijvoorbeeld bij een rotstemming niet thuis zitten, maar onderneem iets. Of vertel op een feestje dat u gestopt bent met roken. Of bel als u opgelucht bent een aantal mensen om het goede nieuws te vertellen.
Iets anders denken
Als u in een situatie zin krijgt in roken, is het belangrijk wat u dan denkt. Denkt u "Eentje maakt niet uit", of "Ik heb er wel één verdiend", of "Ik heb zolang gerookt, dat die ene sigaret nu ook niets meer uitmaakt", dan is het duidelijk dat deze manier van denken niet gunstig is voor het volhouden van het niet-roken. U kunt deze negatieve gedachten proberen te vermijden en daar positieve gedachten voor in de plaats stellen zoals:
- "Ik heb het roken niet nodig om in een betere stemming te komen."
- "Ik wil hier gezellig met mensen praten en niet aan roken denken."
- "Ik rook nu al zoveel dagen/weken niet en dat wil ik volhouden."
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Probeer uw eigen positieve niet-roken gedachten te vinden.
Uzelf belonen
Stoppers die zichzelf voor hun niet-roken belonen zijn succesvoller. Waarschijnlijk omdat beloningen iets extra positiefs aan het niet-roken geven. Vooral ook in de periode dat niet-roken u nog moeite kost. Verder maken beloningen het niet-roken leuker en wat minder ernstig. Want hoe moeilijk stoppen ook kan zijn, het is zinnig om het probleem niet groter te laten worden dan het is. U kunt uzelf iets leuks geven, zoals een CD,
kleding, een boek of een lekker parfum. U kunt natuurlijk ook iets leuks gaan doen:
uit eten, naar het theater, een weekend weg, enz. Als dit idee u aanspreekt, zorg dan dat u uw beloning niet op al te lange termijn plant. Een andere manier van belonen is natuurlijk uzelf regelmatig een compliment te geven omdat u nog steeds niet rookt. U hebt immers
alle reden om heel trots op uzelf te zijn!
Waarom volhouden
Om te voorkomen dat u terugvalt in uw rookverslaving, is de beste strategie: steek nooit meer een sigaret op! Ook niet om te kijken of u het
nog wel lekker vindt, of omdat u het gevoel hebt dat u niet meer verslaafd bent. Hebt u om wat voor reden dan ook toch weer een
keer een sigaret gerookt, denk dan niet meteen dat uw inspanningen voor niets zijn geweest. Pak de draad weer op en ga door met niet-roken. Kijk in welke valkuil u bent gestapt en hoe u deze valkuil de volgende keer kunt vermijden. Geef het in ieder geval niet meteen op! U bent al zo ver gekomen, dat het zonde is om bij de eerste de beste terugval maar direct weer in uw oude gewoonte te hervallen.
Ten slotte, tijdens het stoppen merkt u welke dingen u helpen om niet te roken. Water drinken, bewegen, uzelf belonen, enz. Stop hier niet te vlug mee. Ga hier net zo lang mee door als nodig is. Dat werkt.