05 Het twee maaltijden plan
(1905) Ed. 205
272. ln de meeste gevallen zijn twee maaltijden per dag beter dandrie. Wanneer men “s avonds te vroeg eet, verstoort dat de vertering vande voorafgaande maaltijd. Als men later eet, dan is het avondeten zeltniet verteerd voor het naar bed gaan. Daardoor krijgt onze maagonvoldoende rust. Dit verstoort de slaap. Hersenen en zenuwen rakenuitgeput, de eetlust voor het ontbijt heeft eronder te lijden, ons heleorganisme is dan niet uitgerust en niet klaar voor de taken overdag.[Twee maaltijden plan voor kinderen - 343, 344]
(1905) M.H. 321
273. Men heeft ontdekt dat het over het algemeen goed voor onzegezondheid is, om slechts twee keer per dag te eten. Toch kunnen mensenonder bepaalde omstandigheden een derde maaltijd nodig hebben.Wanneer men dan al voor de derde keer eet, dan dient die maaltijd erglicht te zijn en te bestaan uit licht verteerbaar voedsel. Crackers - deEngelse biscuit ~ of beschuit, met fruit of granenkoffie zijn het meestgeschikt voor de maaltijd “s avonds.
[C.T.B.H. 58] (1890) C.H. 15
274. De meeste mensen zijn gezonder wanneer ze twee, danwanneer ze drie keer per dag eten. Anderen hebben het vanwege hunomstandigheden nodig om “s avonds iets te eten; maar die maaltijd dienterg licht te zijn. Laat niemand denken dat hij voor iedereen de maatstaf is~ en dat ieder net zo moet doen als hij.
Bedrieg uw maag nooit met iets anders dan nodig is voor tmgezondheid, en mishandel uw maag nooit door haar een last op te leggendie zij niet behoort te dragen.
Ontwikkel zelfbeheersing. Beteugel uw eetlust; houdt die ondercontrole van de rede. Voel uzelf niet verplicht om uw tafel te overladenmet ongezond voedsel wanneer u bezoek hebt. U dient de gezondheid vanuw gezin en de invloed die het op uw kinderen heeft in het oog te houden.net zo goed als de gewoontes en de smaak van uw gasten.
(1881) 4T 57-1275. Voor sommigen is het een verleiding, te sterk om te weerstaan, om anderen voor de derde keer te zien eten. En zij beelden zich indut zij honger hebben, terwijl dat gevoel niet komt van de maag die omvoedsel vraagt, maar vanuit een verlangen van de geest die niet versterktis door vaste beginselen en niet opgevoed is tot zelfverloochening.\\
[Voor context zie - 260]