23 - Het machtsteken van de antichrist
(vervolg van de voorgaande les)
1. In bijna alle Roomse verdediginsgeschriften, waarin men de autoriteit en . de macht van het Pausdom wil bewijzen, beroepen de schrijvers zich er op dat de macht van 't Opperhoofd der kerk daaruit blijkt, dat men de Sabbat van de Bijbel heeft afgeschaft en daarvoor in de plaats de viering van de Zondag heeft gesteld.
Men werpt dan de Protestanten voor de voeten, dat deze inconsequent zijn, door zich vast te houden aan de Bijbel en de Bijbel alleen, en de uitspraken van de Overlevering der kerk niet aannemen
Uit de hier volgende uitspraken uit Roomse geschriften blijkt hoe zeer men de viering van de zondag als een teken van de Pauselijke macht beschouwt.
a. Kardinaal Aartsbisschop James Gibbon schrijftin zijn boek: „Het geloof onzer Vaderen", op blz. 107:
„De Heilige Schrift bevat niet alle. waarheden, die een christen moet geloven, noch alle plichten die hij te vervullen heeft.Om slechts een voorbeeld aan te halen: is niet ieder christen verplicht de zondag te heiligen.... ? En toch moogt ge de Bijbel doorlezen van het begin tot het einde, en nergens zult ge een woord over zondagsheiliging vinden. De Heilige Schrift
r-,
beveelt de heiliging van de zaterdag, een dag, die wij nooit heiligen."
b. De Mechelse catechismus blz. 107: Waarom heeft de Heilige kerk de Sabbat veranderd' in de zondag?
c. Pater J. J. Scheffmacher 8. J. schrijft in zijn 'catechismus »Klaar licht", op blz. 57:Vraag: Hebt gij nog andere bewijzen om aan te tonen dat de Protestanten zich niet aan de letter van de Heilige Schrift houden?
Antw.: Wanneer zij zich nauwgezet aan de letter der H. Schrift hielden als ze zeggen, zouden ze vele dingen doen, die ze niet doen en zij zouden vele dingen laten, die thans bij hen gebruikelijk zijn Vraag: Verhaal een ander voorbeeld van hetgeen ze doen zouden en nu niet doen.
Antw.: Zij zouden de zondag niet vieren maar de zaterdag. Vraag: Waarom dat?Antw.: Omdat er niet staat in de H. Schrift weest gedachtig, dat gij de zondag viert, maar weest gedachtig, dat gij de zaterdag viert.„Gij houdt de zondag omdat het een oud gebruik der kerk is", blz. 131.
„Hoe bewijst gij verder, dat de kerk geboden en feestdagen kan instellen?Antw.: Wanneer zij dit recht niet had, dan had zij ook nimmer kunnen voorschrijven, dat men 's zondags rustdag moet houden in plaats van zaterdags", blz. 127.
De in ons land bekende Pater Hendriks, bekend door zijn lezingen voor niet-Katholieken, schreef in zijn boek „De gouden keten der waarheid", blz. 138:Vraag 138: In wien leeft Petrus voort?
Antw.: In de Paus.
Vraag 139: Wat is dus de Paus van Rome?Antw.: De wettig opvolger van Petrus, Grondslag van Christus kerk, Sleuteldrager in Christus Huis, Wetgever in Christus rijk, Opperherder van Christus kudde."
Tenslotte nog een citaat uit het boekje Credo Pugno door Bas van Kesteren.
Blz. 63: „De kerk ... heeft het recht tot het geven van wetten en het opleggen van geboden tot welker onderhouding ze de gelovigen kan dwingen ook door straffen, geestelijk zowel als tijdelijke alles naar gelang de'omstandigheden." Uit al deze uitspraken die met vele vermenigvuldigd kunnen worden, blijkt duidelijk, dat de Roomse kerk haar machtsbevoegdheid bewijst uit het feit, dat ze de zondagsviering gebiedt
inplaats van de Bijbelse Sabbat van het vierde in de tien gebodenPaus Johannes XXIII dringt dan ook herhaalde malen in zijn encycliek Mater et Magistra aan op een verscherping van de zondagsrust.
2. DE GEBODEN DER KERK.
De Roomse kerk stelt naast de tien geboden Gods haar eigen geboden, de vijf geboden van de H. Kerk. Daar luidt het in het tweede gebod': Op zondagen zult gij Mis horen met goede manieren. (Hendriks,. blz. 122). „Doet men een grote zonde, als men ze (de vijf geboden der kerk) overtreedt?Antw. Ja, als men ze vrijwillig en grotelijks overtreedt. De H. Kerk heeft verklaard, dat haar geboden op grote zonde verplichten." Hendriks, blz. 123.
De Pauselijke kerk stelt dus haar geboden naast die van God en eist gehoorzaamheid op straffe van grote zonde aan haar geboden.
Goed bezien eist de kerk gehoorzaamheid aan. haar geboden ten koste van de gehoorzaamheid aan Gods Wet. Zij eist dat de gelovigen de zondag vieren zullen, terwijl God. de heiliging van de Sabbat gebiedt. Wil men nu de kerk gehoorzamen en zes dagen arbeiden, naar het gebod van God, dan moet men Gods gebod overtreden.Met medewerking van Amerika en alle Protestanten in andere landen, wellicht ' door het tot stand komen van de oecumene waaraan men werkt, zal de Zondagswet verscherpt worden. Dat zal daartoe leiden dat vele gelovigen die trouw willen bewijzen aan de .geboden van God, zullen vervolgd worden. Openbaring 13:17.
De grote strijd der toekomst in de geestelijke wereld zal gaan om de vraag: de zondag of de Sabbat. De gehoorzaamheid aan Gods geboden of de gehoorzaamheid aan de geboden der kerk. De Sabbat van de Bijbel of de zondag van de Overlevering. Wanneer de gehele christenheid tot eenheid zal gebracht worden, zal de Zondagswet doorgevoerd kunnen worden en dan zal het merkteken van het beest aan allen worden opgedrongen. Openbaring 14:9-11. Reeds nu geeft de Bijbel een ernstige waarschuwing voor die tijd.„Indien iemand het beest aanbidt en zijn beeld, en ontvangt het merkteken aan zijn voorhoofd of aan zijn hand, die zal ook' drinken uit de wijn van de toorn Gods, die ongemengd ingeschonken is in de drinkbeker Zijns toorn, en hij zal gepijnigd worden met vuur en sulfer voor de heilige engelen en voor het Lam.En de rc.^k van hun pijniging gaat op in alle eeuwigheid,. en zij hebben geen rust dag en nacht, die het beest aanbidden en zijn beeld en zo iemand het merkteken van zijn naam ontvangt."
Uit deze waarschuwing blijkt dat aanbidding van het beest en het aanvaarden van zijn machtsteken een der grootste zonden is in het oog van God.
4. HET MERKTEKEN AAN RECHTERHAND EN VOORHOOFD.
Openbaring 14:9 zowel als in Openbaring 13:16 is er sprake van twee klassen die het merkteken dragen. De ene klasse heeft het merkteken aan de rechterhand.De rechterhand is het symbool van menselijke kracht, terwijl het voorhoofd heenduidt op geestelijke en verstandelijke vermogens.
Niet alle mensen zullen om dezelfde reden het merkteken, de zondagsviering, toestemmen. Sommigen zullen daarbij de nadruk leggen op de sociale betekenis er van, terwijl anderen het uit godsdienstige motieven zullen doen. Maar in èèn ding zijn allen het eens dat de eis van. Rome, om de zondag te heiligen, nodig is.
5. GODS BELOFTEN VOOR DEGENEN DIE AAN ZIJN WOORD GETROUW ZULLEN ZIJN.
In iedere tijd van vervolging waren er mensen die alles trotseerden, vanwege hun trouw aan God en Zijn Woord. En dezulken werden ten allen tijden door God ondersteund en geholpen. Dit zal ook het geval zijn in de tijd wanneer het merkteken van de Antichrist zal worden opgedrongen op straffe des doods. Openbaring 15:2 levert het bewijs dat God hen die dan trouw vasthouden zullen aan hetgeen Hij gebiedt en alle menselijke verordeningen zullen verwerpen, bijstaan zal en hen de overwinning zal schenken.„En ik zag als een glazen zee met vuur gemengd, en die de overwinning hadden van het beest en van zijn beeld en van zijn merkteken en van het getal zijns naams, welke stonden aan de glazen zee hebbende de citers Gods... " Openbaring 15:2. Hoewel het gebod van de antichrist luiden zal dat niemand mag kopen of verkopen, dan wie het merkteken van het beest heeft is de belofte voor Gods volk toch juist voor die tijd gegeven: „Zijn brood wordt hem gegeven, zijn wateren zijn gewis". Jesaja 33:16.