14 - Tekenen die de komst van Jezus aankondigen

EKENEN EN GEBEURTENISSEN, DIE DE KOMST VAN CHRISTUS
AANKONDIGEN. I

Toen de discipelen Jezus eenmaal opmerkzaam maakten op de massieve gebouwen van de tempel, sprak de Heiland: „Voorwaar zeg Ik u, hier zal niet één steen op de andere gelaten worden, die niet zal afgebroken worden". Mattheus 24 :1-2. De discipelen, onder de indruk van dat antwoord, stelden Hem, als zij met Hem alleen op de Olijfberg waren, de vraag: „Zeg ons, wanneer zullen deze dingen zijn, en welk zal het teken zijn van Uw toekomst?" Mattheus 24:-3. Jezus gaf hierop een uitvoerig antwoord. Mattheus 23: 38. „Ziet uw huis worde u woest gelaten." Hiermee doelde Jezus op de aanstaande verwoesting van Jeruzalem, in het jaar 70 n. Chr., toen de prachtige tempel in vlammen opging. Deze tempel is nooit weer opgebouwd. Het eerste teken voor de discipelen was de verwoesting van Jeruzalem, dat door de Romeinen vervuld werd. De tweede vraag luidde: „Wat zal het teken zijn van Uw toekomst en de voleinding der wereld?" Als antwoord op deze vraag gaf Christus een overzicht over de grote gebeurtenissen van de toekomst, die als tekenen des tijds beschouwd moesten worden om het naderend einde der wereld aan te kondigen.









Fn

1. Mattheus 24: 4-5.
VALSE CHRISTUSSEN EN VALSE PROFETEN.Terugziende in de afgelopen twee duizend jaren heeft zich dit vele malen vervuld. Telkens weer zijn mensen opgestaan .die voorgaven de Christus te zijn. Door allerlei tekenen en wonderen, genezingen enz. trokken ze de opmerkzaamheid van miljoenen, en vonden ze aanhangers die hen vereerden.. Ook in onze zogenaamde verlichte eeuw, waait elke wind van leer en staan er mannen op die voorgeven bijzondere boodschappers van God te zijn. Daar hun boodschappen echter niet in overeenstemming zijn met hetgeen Gods Woord zegt, zijn ze niet door God gezonden.Jesaja 8 : 20 is de toetssteen waaraan elke boodschap getoetst moet worden.
Mattheus 24: 26. Christus zei: „gelooft hen niet!"
2. OORLOGEN EN GERUCHTEN VAN OORLOGEN.Mattheus 24: 6-7. Er waren in de gehele geschiedenis van het mensdom vele oorlogen. En toch stelt Jezus dit verschijnsel als een teken des tijds, in de tijd van het einde. In het verleden droegen oorlogen een meer lokaal karakter. De laatste beide grote wereldoorlogen voerden het tot een hoogtepunt van wereldomvattende betekenis. Het moet elk denkend mens doen inzien dat als in een tijdvak van nauwelijks dertig jaar twee zulke grote wereldoorlogen de aarde teisterden, dit iets bijzonders is. Elke nieuwe corlog blinkt uit in grotere omvang en wreedheid. Het aantal gevallenen in de eerste wereldoorlog schat men op tien miljoen, terwijl de tweede wereldoorlog meer dan het dubbele aantal slachtoffers eiste. De kosten van wereldoorlog no. 1 schat men op 400 biljoen dollar, terwijl de Zwitserse bank de kosten van de tweede wereldoorlog op 1.352.000.000.000 dollar stelt.Hieruit zien we hoezeer .iet verschijnsel oorlog naarmate de tijd voortschrijdt, toeneemt in. elk opzicht.„The World Almanac and Book of Facts", van 1938, geeft op blz. 710 de volgende statistiek over de oorlogen: In een tijdvak van 2500 jaren waren er 902 grote oorlogen en 1615 kleinere opstanden en revoluties.
En hoewel gigantische inspanningen gedaan worden om de oorlog uit te bannen, zo weten we toch dat dit tot nu toe allerminst gelukt is, maar dat de wereld thans leeft onder de schaduw van de atoombom.
3. HONGERSNOOD EN PESTILENTIES.
Mattheus 24: 7: ,,.... en er zullen zijn hongersnoden en pestilenties."
Men heeft berekend dat sinds de hongersnood in de dagen van

Jozefs verblijf in Egypte, er meer dan 400 hongerperioden geweest zijn. In de 19e eeuw werd Ierland door honger geteisterd (1846). In West-Indië kwamen 900.000 mensen om van honger (1837-'38). In Bengalen en Orissa stierven een miljoen mensen door honger (1865--'66). In Bombay en Centraal Indië grote hongersnood in het jaar 1900. Sindsdien hoorden we van hongersnoden in China, Rusland enz. Het is algemeen bekend dat thans twee-derde van de mensheid honger lijdt of ondervoed is. Het voedselprobleem is een der grootste zorgen voor de toekomst. Het Amerikaanse tijdschrift „Time" van 31 mei 1948 schreef: „Het is niet de atoombom, maar de voedselcrisis die ons vernietigen kan". Met de honger nauw verbonden zijn de steeds weer uitbrekende ziekten die het mensdom teisterden. Nieuwe ziekten en kwalen stellen de medici voor steeds nieuwe onoplosbare problemen en oude besmettelijke ziekten doen zich steeds weer voor ondanks de eminente vooruitgang van deze wetenschap.
4. AARDBEVINGEN.Matt. 24: 7: „... en aardbevingen in verscheidene plaatsen". Ook dit natuurverschijnsel vertoont een merkwaardige toename naarmate de wereld ouder wordt.In de le eeuw n. Chr. waren. er 15 aardbevingen. In de 16e eeuw n. Chr. waren er reeds 253 aardbevingen. In de 18e eeuw n. Chr. registreerde men 640 aardbevingen. In de 19e eeuw n. Chr. waren er 2119 aardbevingen. In de 20e eeuw, , dus onze tijd, hoorden we van ontzettende aardbevingen, In 1920 In China 200.000 doden, 1923 in Japan 150.000 doden. In 1946 was in Japan een aardbeving zo sterk dat ze de kracht van duizend atoombommen overtrof. De Haagse Post gaf in 1938 een interessant artikel uit over dit verschijnsel waarin gezegd werd, dat de sysmografen thans 300 aardbevingen per dag registreren. In Mattheus 24 : 6 en 8 zei Christus: „ ... nog is het einde niet, het is slechts een beginsel der smart." De grootste aller aardbevingen staat de wereld nog te wachten. Daarvan getuigt de Openbaring in het 16e hoofdstuk. „En er geschiedde een grote aardbeving hoedanige niet geschied is van dat er mensen op aarde geweest zijn, namelijk een zodanige aardbeving en zo groot..." Openbaring 16: 18, 19.
5. GROTE VERDRUKKING EN VERVOLGING DER GELOVIGEN.
Mattheus 24: 9-10. „Alsdan zullen ze u overleveren in verdrukking en zullen u doden en ge zult gehaat worden door alle volken om mijns naams wil. En dan zullen velen geërgerd worden en zullen elkander overleveren en haten." De eerste grote verdrukking, die de volgelingen van Jezus





i

doormaakten was na de verwoesting van Jeruzalem in het jaar 70 n. Chr. Daarna werden zij zwaar vervolgd door de Romeinse keizers, zoals Nero, die de christenen voor de wilde dieren wierp. Ook andere Romeinse keizers vervolgden, de christenen wreed, zoals Diocletlanus, Justitiànus en anderen. Maar de grootste en langdurigste verdrukking was die gedurende de 1260-jarige opperheerschappij van het Pausdom, van 538-1798Het was de tijd der donkere middeleeuwen, waar men het aantal mensen dat om der wille van het geloof werd gedood op 50 miljoen schat. De kerk gebruikte daartoe in de meeste gevallen de staat. Doch ook door de Inquisitie en de kerkelijke gerechtshoven vloeide het bloed der martelaren bij stro nen. Nameloos was het leed en de ellende. waarin de gelovigen, die geen andere misdaad gepleegd hadden, dan de inspraak van hun g weten . te volgen en de overleveringen der kerk niet te willen aanvaarden in de plaats van „zo zegt de Bijbel", gedompeld warea$edurende deze lange tijd. Mattheus. 24: 21-22. „Want alsdan zal er een grote verdrukking wezen hoedanig niet geweest is van het begin der wereld tot nu toe en ook niet zijn zal. En zo die dagen niet verkort werden.. geen vlees zou behouden worden, maar om der uitverkorenen wil zullen die dagen verkort worden." Ook dit laatste ging letterlijk in vervulling. Zoals reeds aangetoond zou de tijd van deze vervolging duren tot het jaar 1798., Maar het doorbreken van de Hervorming verzachtte reeds het'leed dat de gelovigen getroffen had. In 1776 echter werd de Inquisitie voorgoed afgeschaft, waardoor er meer vrijheid van geweten kwam. Twintig jaar voor het einde van de 1260 jaar hield de wreedheid van`Ihquisitie op te bestaan. Om der uitverkorenen wil was de tijd verkort geworden.