13 - De 4 wereldrijken naar hun karakter getoond

In de vorige les zagen we hoe de Here aan Nebukadnezar in een droom het verloop der wereldgeschiedenis liet zien. ~Nebukadnezar 'zag .de grote wereldrijken in de vorm van goud, zilver, koper, ijzer en leem. Daarmee werd de uiterlijke glans van deze rijken aangetoond.
Maar in het zevende hoofdstuk van Daniël ontving Daniël zelf een gezicht van dezelfde wereldrijken, maar nu werd hem niet hun uiterlijke betekenis doch het karakter er van getoond. De mens ziet aan wat voor ogen is, maar het oog des Heren ziet dieper. Toonde de Here aan een heidense koning de wereldrijken in de vorm van metalen, voor koningen belangrijk, Daniël zag dezelfde rijken in de vorm van verscheurende dieren.
1. De vier dieren.

Daniel 7 : 2--3. De profeet zag in zijn gezicht de hevig door de winden bewogen zee. Uit deze zee stegen achtereenvolgens vier dieren op: een leeuw, een beer, een luipaard en een monsterachtig dier.
Openbarig 17: 15. De zee is het symbool van de volkerenmassa's. Wij spreken zelf ook van een zee van mensen of de volkerenzee.Ier. 25: 31-34. De winden zijn in de Bijbel het zinnebeeld van oorlogen.
les. 17 : 12. Zoals het. water door een storm doorelkaar geworpen wordt, worden ok de mensen door oorlogen door elkaar





1:

1

geschud. Daniël zag dus uit de hevig bewogen volkerenzee vier dieren opkomen.
Daniël 7 :17. „Deze grote dieren, die. vier zijn, zijn vier koningen, die uit de aarde opstaan zullen".Vergelijk met elkaar de volgende teksten om, te zien hoe de profeten zich dikwijls van deze beeldspraak bediend hebben. Jesaja 27: 1; Jes. 51: 9; Ezechiël 29: 3; 32: 2 en Psalm 68: 31. Het is nog heden de gewoonte dat landen en volken hun karakter uitbeelden op hun wapenschilden door dieren zoals de leeuw, de adelaar, de beer, de draak en soms ook een maagd. Jacob Cats maakte hierover een gedichtje en zegt dan in de laatste regels: „Sy tonen haren aert, in schilden afgebeeld". Maarten Luther schreef bij Daniël 7: „In het zevende hoofdstuk worden ons gezichten en profetieën gegeven van toekomstige koninkrijken".

2. De leeuw Babylonië.

Daniël 7 : 4. „Het eerste dier was als een leeuw en het had arendsvleugelen. Ik zag toe tot dat zijn vleugels uitgeplukt werden en het werd van de aarde opgenomen als een mens en aan hetzelve werd eens mensen hart gegeven." Wat het goud onder de metalen is, is de leeuw order de dieren, nl. de koning der dieren. De leeuw was hct geliefde zinnebeeld der Babyloniërs. Daarvan getuigt nog de processiestraat van Babel in het Berlijns Museum, waar niet minder dan 120 leeuwengestalten geteld worden. Deze straat leidde naar het koninklijk paleis.Vergelijk de volgende teksten en zie hoe de leeuw het beeld voor Babel was: Jeremia 4 : 7; 49: 19; 5A : 17 en 44. Het Babylonische rijk gestond van het jaar 606 tot 538 voor Christus.

3. De beer Medo-Perzië.

Daniël 7 : 5. Het tweede dier was gelijk een beer en stelde zich aan de ene zijde en het had drie ribben in zijn muil tussen zijn tanden en men zei aldus: „Sta op, eet veel vlees".
De meeste bijbeluitleggers zijn het erover eens dat hiermee het Medo-Perzische rijk bedoeld is. „Stelde zich op de ene zijde", duidt op het feit, dat dit een samengesteld rijk was. Het Perzische deel verhief zich boven het Medocische deel van :iet rijk. De drie ribben stelden voor de drie landen die overwonnen werden, nl. Babel, Lydië en Egypte. In deze oorlogen ging het gruwzaam toe en de Medo-Perzen maakten een ongekende oorlogsbuit, zodat de woorden „Sta op, eet veel vlees" ook vervuld werden. Het Medo-Perzische rijk bestond van 538 tot 331 voor Christus.4. Het luipaard Griekenland.Daniël 7 : 6. „Daarna zag ik en zie er was een ander dier gelijk een luipaard en het had vier vleugels van een vogel op zijn rug, ook had dat dier vier hoofden en hem werd heerschappij gegeven." Dit was het.zinnebeeld van het rijk dat gesticht werd door Alexander de Grote.De geschiedschrijver Ranke zegt in deel 1, blz. 216, sprekende over Alexander: „Welk een onvergelijkelijke loopbaan heeft hij afgelegd". In minder dan 8 jaar legden de legers van Alexander een afstai.d af var., 8200 km. In de korte tijd van 12 jaar veroverde deze veldheer de gehele toenmaals bekende wereld. Vandaar dat het beeld voorgesteld wordt door een dier met vier vleugels, wat heenwijst op een dubbele snelheid. Het dier had vier koppen. Toen Alexander plotseling stierf tengevolge van het drinken van de inhou,1 van de zgn. Herculesbeker, op de jeugdige leeftijd van 32 jaar, werd het rijk verdeeld onder vier veldheren. Deze vier veldheren waren: Ptolomeus, Kassander, Lysimachus en Seleukes. Het Griekse of Macedonische wereldrijk duurde van 331 tot 168 v. Christus.

5. Het gruwelijke dier: Het Romeinse rijk.

Daniël 7 : 7-9. „Daarna zag ik in de nachtgezichten en ziet het vierde dier was schrikkelijk en gruwelijk en zeer sterk, het had grote ijzeren tanden, net at en verbrijzelde en vertrad het overige met zijn voeten en het was verscheiden van al de die_ en die voor hetzelve geweest waren en het had tien hoornen. Daniël 7 : 23: „het vierde dier zal het vierde rijk op aarde zijn". De eigenschappen van dit dier komen overeen met de benen van het droombeeld van Nebukadnezar. IJzeren tanden en het wac het sterkste en meest heerszuchtige wereldrijk. Tot op heden doen de ijzeren wetten der Romeinen nog hun invloed gevoelen in onze wetgeving.Het Romeinse rijk bestond van 168 v. Chr. tot 476 na Christus.

6. De tien hoornen : de Europese landen.

Daniël 7 : 7. „En het had tien horens". Deze tien horens komen overeen met de tien tenen aan 't beeld van Nebukadnezar. Daniel 7 : 24. Aangaande nu de tien horens, uit dat koninkrijk zullen tien koningen opstaan . . . " Deze profetie vervulde zich door de grote volksverhuizing, toen de volgende volken het Romeinse rijk binnendrongen: de Lombarden, Franken, Bourgondiërs, Oostgoten, Westgoten, Vandalen, Herulen, Sueven, Hunnen en Saksen. Dit maakte in het jaar 476 een einde aan het Romeinse rijk.i

r t
1:a

Hieruit ontstonden de Europese staten: Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Nederland, België, Portugal en Spanje. Er zijn tien en niet meer of minder. (Gratan Guinness, Das nahende Ende II, 441-442). Zo zijn deze tien horens het beeld van de Europese rijken, die na het verval van het Romeinse rijk ontstaan zijn.
7. De kleine hoorn.

Daniel 7 : 8.. „Ik gaf acht op de horens en een andere kleine hoorn kwam .op tussen deze en drie werden er voor uitgerukt, en zie in die hoorn waren ogen als mensenogen en een mond grote dingen. sprekende,"
Na de -verdeling van het Romeinse rijk zou dus een andere macht op staan. De kentekenen van deze macht zijn de volgende: a. Komt op tussen de tien horens.b. Rukt drie horens uit.
c. Heeft ogen als een mens.
d. Een mond die grote. dingen spreekt.
Daniël 7 : 25. Deze kleine hoorn wordt in dit vers nog nader omschreven.Daniël 7 : 21 zegt dat deze kleine hoorn een vervolgende macht zou zijn voor de heiligen of de gelovigen. De vraag is nu: welke macht heeft na de verdeling van het Romeinse. rijk de teugels van het bewind in handen genomen?
Dr. Post, lector van het Nederlands Historische Instituut te Rome, schrijft in zijn boek Het Vaticaan': „Toen het keizerlijk Rome te gronde gegaan was en de keizers door de leiding der Voorzienigheid van vervolgers der kerk, haar beschermheren geworden waren, ruimden de christelijke Cesars, zonder hiertoe aangespoord te zijn hun plaats aan de opvolgers der Apostelen, opdat zij vrij en onbelemmerd hun geestelijke macht over de kerk zouden kunnen uitoefenen.",
Voor de kerk en de paus had het besluit van Constantijn allerbelangrijkste gevolgen. De kerk kon nu uit haar schuilhoeken treden, haar opperhoofd, zoëven nog een verachte, misschien soms gevreesde priester, in elk geval een arme priester, werd plotseling een voorname met keizerlijke gunst overladen hoogwaardigheidsbekleder, die ging wonen in de keizerlijke paleizen.
De kleine hoorn van Daniël 7 Is het beeld van de pauselijke macht die na de val van het Romeinse rijk op de voorgrond trad.