05 De oorzaak van lichamelijke en geestelijke zwak

(1890) C.T.B.H. 154
219
. Wij als volk, met alle gezondheidshervorming die wij belij-den, eten te veel. Hetltoegeven aan onze zucht tot eten is de vooänlaamsteoorzaak van lichamelijke en. geestelijke zwakte, en ligt ten gron s ag aaneen groot deel van de ziekelijkheid die men overal ziet.





(1870) 2T 362-365220. Velen die zijn overgegaan tot gezondheidshervorminghebben alle schadelijke dingen weggedaan. Maar volgt uit het felt datmen deze dingen heeft weggedaan, dat men net zoveel kan eten als menwil? Men gaat aan tafel zitten, en in plaats van te bedenken hoeveel menkan eten, geeft men zichzelf over aan zijn eetlust en eet veel teveel. Enalles wat de maag de rest van de dag kan doen, of moet doen, is zorgendat ze de last die haar is opgelegd ziet kwijt te raken. Alle voedsel dat inde maag terechtkomt, waaruit ons organisme geen voedingswaarde kanhalen, vormt een belasting voor de werking van de natuur. Het hindertons levend mechanisme. Ons organisme raakt verstopt en kan haar taakniet met succes vervullen. De vitale organen worden nodeloos belast, ende energie van de zenuwen in de hersenen wordt naar de buik getrokkenom de spijsverteringsorganen in hun werk bij te staan, zodat men eenhoeveelheid voedsel kwijt kan raken die ons organisme geen goed doet.En wat voor invloed heeft te veel eten op onze maag?_ Zij raaktverzwakt, de spijsveiteringsorganen verliezen hun kracht, en ziekte, meteen hele reeks van kwalen, is het gevolg. Als mensen al eerder ziekwaren, dan verergeren hun problemen en hun vitaliteit neemt elke dagvan hun leven af. Zij spreken hun vitale krachten nodeloos aan om hetvoedsel dat zij eten te verwerken. Wat een vreselijke toestand om in teverkeren!





Wij weten uit ervaring iets van spijsverteringsdosissen._Wijhebben die in ons gezin gehad; en wij zijn van mening dat het een ziekteis om erg beducht voor te zijn. Als iemand zware spijsverteringsstoornissen krijgt, dan heeft hij veel te lijden, zowel geestelijk als lichamelijk; en ook zijn vrienden lijden mee, tenzij zij bruut en ongevoelig zijn.





lin toch zegt u misschien: “U heeft niets te maken met wat ik eet,of hoe ik handel.” Heeft iemand in de omgeving van een lijder aanspij sverteringsstoornissen te lijden? Doe maar eens iets dat hen op de éénof andere manier irriteert. Dan zijn ze natuurlijk kribbig! Zij voelen zichslecht, en het lijkt hun toe dat hun kinderen heel slecht zijn. Ze kunnenniet rustig met hen praten en evenmin rustig optreden in hun gezin.Iedereen om hen heen wordt door de ziekte mee aangetast. Allen hebbente lijden onder_de gevolgen van hun zwakheid. Zij werpen een donkereschaduw om zich heen. Hebben uw eet- en drinkgewoontes dan geengevolgen voor anderen? Dat hebben ze wel zeker. En u dient zichzelfzorgvuldig ineen zo gezond mogelijk conditie te houden, zodat u God opvolmaakte wijze kunt dienen en uw plicht in de samenleving en in uwgezin kunt vervullen.





. Maar zelfs gezondheidshervormers kunnen dwalen in dekwantiteit van hun voedsel. Zij kunnen onmatig eten van voedsel dat watkwaliteit betreft gezond is.





MS 93, 1901
221.
De Heer heeft mij geleerd, dat wij als regel te veel eten.Velen zorgen er zelf voor dat zij zich ongemakkelijk voelen door te veelte eten, en ziekte is vaak het resultaat. De Heer heeft deze straf niet overhen gebracht._Zij hebben die_over zich heen gehaald. En God verlangtvan hen dat zij beseffen dat pijn het gevolg is van overtreding.





Velen eten te snel. Anderen eten tijdens één maaltijd voedsel datniet bij elkaar past. Als mannen en vrouwen slechts zouden beseffenhoezeer zij hun ziel aantasten wanneer zij hun maag aantasten, en hoeemstig Christus wordt onteerd als zij slecht omgaan met hun maag, danzouden zij dapper zijn en zichzelf verloochenen, en hun maag degelegenheid geven om weer gezond te gaan functioneren. Wij kunnenterwijl wij aan tafel zitten aan medisch zendingswerk doen door te etenen te drinken tot eer van God.