Voorwoord van de auteur
Voorwoord van de auteur
Zelfs in de eeuwigheid zullen we de diepe liefde, die aan het kruis van Golgotha werd geopenbaard, niet kunnen peilen. Op die plek stonden de oneindige liefde van Christus en de grenzeloze zelfzucht van de satan oog in oog. Het hele offersysteem van het Jodendom, met zijn beelden en symbolen, vormt een afschaduwing van het kruis. Dit systeem reikt van Golgotha terug tot aan de poort van de Hof van Eden. En het bevat in een notendop een profetie van het evangelie.
De beelden en symbolen van de Levitische offerdienst verspreiden een verhelderend licht. Wie in deze tijd via deze ingang het Nieuwe Testament bestudeert, zal op deze speurtocht een diepte en rijkdom ontdekken, die op geen enkele andere manier te vinden is. Het is onmogelijk om verheven gedachten te koesteren over het verzoenend werk van Christus in het Nieuwe Testament, zonder voorafgaand de diepe, met bloed bestreken fundamenten te kennen van de evangeliën van het Oude Testament: de boeken van Mozes en de profeten.
“In elk offer werd de dood van Christus getoond. In elke wierookwolk steeg Zijn gerechtigheid omhoog. Bij elke bazuin van het jubeljaar klonk Zijn naam. In het ontzagwekkende geheimenis van het heilige der heiligen woonde Zijn heerlijkheid.”
De gedetailleerde beschrijving van gaven en offers in de boeken van Mozes; de rituelen en plechtigheden die daarin staan, worden meestal gezien als zinloos en onbelangrijk. Maar in het licht dat vanuit het heiligdom schijnt, gaat dit alles stralen vanwege de systematische schoonheid. Er bestaat geen enkel ander onderwerp, dat alle onderdelen van het geïnspireerde Woord tot zo een harmonieus geheel verbindt, als het heiligdom. Elke waarheid van het evangelie heeft haar middelpunt in de dienst van het heiligdom. En van daaruit schitteren die waarheden als de stralen van de zon.
Elk beeld van het offersysteem werd door God ontworpen, om de één of andere geestelijke waarheid voor te stellen. De waarde van deze beelden bestaat hierin, dat God deze zelf heeft uitgekozen, om als afschaduwing te dienen van de verschillende fasen van het totale verlossingsplan, dat door de dood van Christus is gerealiseerd. De gelijkenis tussen beeld en werkelijkheid is nooit toevallig. Zij vormt eenvoudig een vervulling van Gods grote plan.
In “Het Kruis en zijn schaduw” worden beeld en werkelijkheid naast elkaar geplaatst. Ik hoop, dat lezers op deze manier hun Heiland beter leren kennen. Het is niet de bedoeling van de schrijver van dit boek om dwalingen in de leer over het heiligdom te bestrijden. Ik wil ook geen tegenstellingen oproepen, maar alleen de waarheid helder uiteenzetten.
Dit boek is het resultaat van het vele jaren biddend bestuderen van de beelden en symbolen van de dienst van het heiligdom. Ik zend het de wereld in met het gebed, dat het lezen de aandacht van gedachteloze mensen zal weten te boeien. Ik hoop, dat christenen nieuwe inzichten in het karakter van Christus zullen verwerven. En ik bid, dat dit boek veel mensen tot het zonlicht van Gods liefde zal leiden.