Bidden ! Maar hoe?
Het gebed is een van die Christelijke dingen die volledig persoonlijk zijn. Het zou erg zijn als er aan ons vaste gebeden werden toegewezen om uit ons hoofd te leren. Of wanneer we in bepaalde houdingen zouden moeten bidden of alleen maar op vaste tijden met God zouden kunnen praten. Er is natuurlijk niets fout aan doordacht dingen doen. Maar in ons gebed moeten we God benaderen op manieren, in woorden en op plaatsen die ons eigen zijn.
Uiteindelijk is gebed het gesprek tussen twee vrienden - U en God. En omdat Hij Uw meest trouwe vriend is mag er in het gebed niets in de weg staan. Hieronder volgen een aantal kanttekeningen die U misschien kunnen helpen om U vrijer te voelen in het bidden. Want het gebed moet een plezier zijn, geen probleem.
Welke houding?
Dat maakt Uzelf uit! Er zijn momenten waarop knielen of staan beter past. Of om te bidden wanneer U ligt of zelfs rent. U kunt bidden in iedere houding. Er zijn mensen die met God bidden als ze 's morgens aan iet joggen zijn. Andere mensen praten liever met God als ze op bed liggen. Weer andere mensen vinden het bidden prettiger als ze in een gemakkelijke stoel zitten met een geestelijk boek of de Bijbel in hun hand. Wanneer we knielen naast onze stoel, tafel of bed dan voelen we een eerbied over ons heen komen voor de Schepper van Hemel en Aarde!
De houding maakt niet uit. Het is gebruikelijk om in een kerk te knielen voor gebed. Dit geeft respect en aanbidding aan. Daarom is het ook heel juist om te doen. Maar het is niet de enige 'juiste' houding voor het bidden. Als U niet kunt knielen moet U zich niet buitengesloten voelen en niet mee willen bidden. U kunt bidden in wat voor houding U zich ook bevindt!
Hebben we wel contact?
Een van de manieren waarop Christenen geleerd hebben om zich dicht bij God te voelen (en het misleidende gevoel vare 'afstand' weg te nemen) is door het hardop bidden. Daarvoor heeft U natuurlijk een stukje privacy nodig - een plekje waar U alleen erg hardop kunt bidden. Het hardop bidden legt er de nadruk op dat God niet ver weg is. In feite is God dichterbij dar wij vaak denken.
Het kan ons ook helpen om in onze verbeelding een beeld van de Heer te vormen alsof Hij bij ons is. Misschien beelden we ons dan wel ir, dat wij naast Hem zitten. Misschien klinkt dit onnatuurlijk voor U, maar langzamerhand kan dit helpen om Uw gebedsleven te verdiepen en dichterbij God te komen.naar God's wil voorhet leven.
Zijn de woorden belangrijk?
Eerlijk gezegd: neen. Als we vrienden van God zijn dan behoeven we niet in te zitten of we wel nauwkeurige zinnen gebruiken of bang te zijn om Hem te beledigen. Niets is te gevoelig of te onbelangrijk om in het gebed naar voren te worden gebracht. Als we geloven dat God zich alleen bekommert om de 'grote' dingen en dat Hij het aan ons overlaat om de 'kleine' dingen op te lossen, dan denken we echt verkeerd over God. Jezus sprak erover dat de Vader zelfs belangstelling had voor de kleine en onbenullige zaken als het aantal haren op onze hoofden! Wij zouden dat toch als iets echts onbenulligs beschouwen.
Wat ons ook op het hart ligt, waar we het ook over willen hebben, God wil het graag horen! Dus praat erover en vertel Hem de dingen die U aan Hem kwijt wilt.
Niet alleen maar praten!
Er is een tijd om te praten en een tijd om te zwijgen! Het is een goed idee orn terwijl we het hebben over het bidden en het praten met God orn ook iets te zeggen over het luisterende en nadenkende gedeelte van het gebed. We noemen dit 'meditatie', of ook wel 'overdenking'. David gebruikt deze term bijvoorbeeld in Psalm 119:97, "Hoe lief heb ik uw wet! Zij is mijn overdenking de ganse dag." Hier drukt de Psalmist zijn zorg voor het gehoorzamen van God's wet uit.
God's wet is een hulpmiddel am te leven zonder problemen of schuldgevoelens. Het geeft een aantal grenzen voor Dns gedrag aan zodat we gelukkig kunnen leven. De wet van God waarschuwt ons voor gedrag dat ons, zonder twijfel, in moeilijkheden kan brengen. Daarom is het goed om iedere dag eens na te denken over onze manier van leven. Daarom is het goed als er een balans bestaat tussen gebed en overdenking.
Wat is meditatie?
Het hele onderwerp 'meditatie' is de laatste tijd in opspraak gekomen. Een aantal cultusserr hebben zich ontwikkeld irr, zowel het Westen als het Oosten, die een vorm var, meditatie prediken die tegenovergesteld is van Christelijke meditatie.
Het verschil tussen deze twee moet ons duidelijk voor ogen staan. Oosterse meditatie houdt zich meer bezig met het AFWEZIG ZIJN VAN GEDACHTEN. Het probeert om aan de gedachten var, deze wereld te ontsnappen. Het stelt voor om zogezegd 'de geest te legen' en in die leegheid vrede te vinden.
Christenen zien het lever) echter heel anders. Voor de Christen is daarom meditatie niet iets passiefs maar- iets actiefs! Er bestaat geen ruimte voor de herhaling van bepaalde woorden om de geest en de gedachten te schonen van denken. Meditatie is de mogelijkheid om de gedachten te richten. Om de dingen duidelijker te zien. Om onze plannen aan God voor te leggen voor Zijn goedkeuring en het zoeken
De Oosterse religies, waaraan deze cultussen hun manier van meditatie hebben, staan in directe tegenstelling tot het Christendom. Ieder beweegt zich in een duidelijk andere richting. Voor de Christen is het daarom geen prestatie om uren in gedachten verzonken te zitten, maar eerder om een nuttige balans te vinden tussen denken en doen,
tussen overdenking en dienstbaarheid.Een dichter schreef onlangs dat Christus alleen maar Zijn werk in deze wereld kan doen door middel van onze voeten, handen en monden. Daarom beweegt de Christen zich vanuit zijn eigen geestelijke overdenking en gebed naar buiten toe, de wereld in, om te delen, te helpen en dienstbaar te zijn!
Even Nadenken
1. Maak de gedachten van de volgende Bijbelse teksten af. Iedere tekst is gebruikt in het Seminar.
a. Mattheus 21:22: Als je gelooft dan zul je
b. Jacobus 5:16: Oprechte gebeden zijn
c. Romeinen 8:27: We hebben de die ons helpt bidden.
d. 1 Thessalonicenzen 5:17: Het is goed om te bidden ....................
e. Mattheus 26:41: Gebed behoedt ons voor
2. Met God prater, als met een vriend betekent dat we niet .......................
3. Drie dinges, die ons kunnen helpen om naar God te luisteren zijn:
4. Uit de gebeurtenis rond Petrus bevrijding uit de gevangenis blijkt dat we vaak niet dat zal gebeuren waar we voor bidden.
5. God heeft ons al gegeven. Gebed is een manier om het zelf dit te beseffen.
6. Wij kiezen voor een ommekeer in ons leven nadat ..................
Bekering (om keren) is ons antwoord op
7. Wij aanvaarden God's perspectief en verzoeken omdat ....................
8. God zal nooit ophouden
Kennis Maken
Veel mensen krijgen al snel de kriebels wanneer we spreken over 'met God praten', gebed of meditatie. Het idee am met iemand te praten die je niet kunt zien, ruiken en/of voelen schrikt veel mensen af. Wij leven in een wetenschappelijk ingestelde tijd. Technologie en wetenschap zijn de moderne afgoden van onze tijd en de 'bedieners' van deze nieuwe 'afgoden' waarschuwen ons dat tenzij dingen en ideeen kunnen worden getoetst en bewezen in laboratoria, ze niet bestaan.
Dat klinkt best aanvaardbaar in eerste instantie, maar we worden voortdurend uitgedaagt om dingen te gebruiken en te vertrouwen die we niet begrijpen. Kan iemand uitleggen wat elektriciteit is? Iemand kan vertellen hoe het eruit ziet, hoe het werkt, maar wat het is ? Dat kunnen zelfs de knapste koppen niet uitleggen.
En de zwaartekracht, een van die realiteiten waar we mee leven en in geloven. Maar wat is zwaartekracht? Het is een kracht. Jazeker. Maar wat voor een kracht? Waar komt het vandaan? Wat is het? Wat zorgt ervoor dat de aarde om de zon beweegt in een precies voorspelbare baan? Moeilijk om te beantwoorden!
Electriciteit en zwaartekracht kunnen niet gezien of gehoord worden maar niemand twijfelt aan hun kracht en werking. Zo kunnen we eigenlijk ook niet twijfelen aan God, wanneer we het bewijs van Zijn aanwezigheid in de wereld om ons heen voelen. Astronomie, biologie, anatomie, microbiologie, scheikunde, antropologie - allen suggereren een grote controlerende factor. Christenen noemen die controlerende bron de persoonlijke en liefhebbende Schepper van het universum, God.
Als U God begint te leren kennen is het goed om daarbij Zijn Woord te gebruiken. Hieronder treft U een aantal interessante passages aan uit de Bijbel die U kunnen helpen.
1. We krijgen pas goed in de gaten hoeveel iemand om ons geeft als we hem met veel dingen moeten lastig vallen. Mensen die verliefd zijn gebruiken er veel woorden voor om de ander te laten weten welke moeite zij zich zouden getroosten om bij hun geliefde te kunnen zijn. Wij krijgen een goed beeld van God's liefde voor ons in Romeinen 5:6-8. Lees deze passage en denk erover na en schrijf dan op hoe U kunt weten wie het intiatief nam in Uw relatie met God.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Grote waarheden begrijpen we vaak beter aan de hand van een illustratie. Johannes de Apostel die een trouwe vriend van Christus was, gebruikt een mooie illustratie van God's intiatief in Openbaring 3.20. Geef een omschrijving in Uw eigen woorden.---------------------------------- ----------------------- --------------------------------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------------------
3. Het welbekende verhaal van de 'Verloren Zoon' beschrijft de gebeurtenissen rondom een weggelopen zoon die terugkomt. In het verhaal
speelt de vader ook een grote rol. Hoe blij is de vader dat de zoon terugkomt? Bestudeer Lucas 15:20 maar ook de verzen 11-32.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Johannes beschrijft onze persoonlijke relatie tot God in bekende termen. Hoe? Johannes 3:1,2
--------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------
5. Op het eerste gezicht lijkt de uitdrukking van Jezus in Johannes 15:13-15 hartelijk, niet erg vertrouwelijk. Is dat zo? Welke uitdrukking is volgens U meer vertrouwelijk: 1 Johannes 3:1 of Johannes 15:14? Waarom?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
6. In Johannes 1:12 vinden we de voorrechten die gegeven worden aan iedereen die een persoonlijke relatie van vertrouwen aangaat met Jezus Christus. Wat wordt aangeboden en aan wie?----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
7. We kennen twee soorten vrienden - zij die 'mooi weer' vrienden zijn en vrienden die ons trouw blijven wat voor soort weer het ook is. Als U een vriendschap aangaat met God, hoelang denkt U dat die vriendschap blijft? Vergelijk dat eens met een verhaal uit het Oude Testament, Genesis 5:22-24-----------------------------------------------------------
Beloften Beloften
"Ik heb de goede strijd gestreden, ik heb mijn loop ten einde gebracht, ik heb het geloof behouden; voorts ligt voor mij gereed de krans der rechtvaardigheid, welke te dien dage de Here, de rechtvaardige rechter, mij zal geven, doch niet alleen mij, maar ook allen, die zijn verschijning hebben liefgehad." 2 Timoteus 4:7,8"Geliefden, nu zijn we kinderen Gods en het is nog niet geopenbaard, wat wij zijn zullen; maar wij weten, dat, als Hij zal geopenbaard zijn, wij Hem gelijk zullen wezen; want wij zullen Hem zien gelijk Hij is." 1 Johannes 3:2
"...zie, nu is het de tijd des welbehagens zie, nu is het de dag des heils." 2 Korintiers 6:2
"En de behoudenis is in niemand anders, want er is ook onder de hemel geen andere naam aan de mensen gegeven, waardoor wij behouden moeten worden."Handelingen 4:12
"Zalig is de man, die in verzoeking volhardt, want, wanneer hij de proef heeft doorstaan, zal hij de kroon des levens ontvangen, die Hij beloofd heeft aan wie Hem liefhebben." Jacobus 1:12
"....toetst alles en behoudt het goede." 1 Tessalonicenzen 5:21