Niet schuldig meer
Geen schuld meer. De code is C, en de eerste referentie vinden we in Lucas 15:11-24. Dat is Nieuwe testament pagina 72. Trek een lijn langs deze verzen. U ziet meteen dat dit het verhaal is van de verloren zoon, een van de meest bekende verhalen. Laten we dit samen lezen. (lees Lucas 15:11-24). Onderstreep in vers 17: toen kwam hij tot zichzelf. Dit houdt overtuiging in. Tot dat moment had de jongen zijn ware toestand niet onder ogen gezien. Nu zag hij de realiteit en reageerde daarop.
Onderstreep in vers 18: ik heb gezondigd. Dit is het bekennen van verkeerde daden. Tenslotte zegt hij: "Het spijt mij, ik heb gezondigd."
Onderstreep in vers 19: Ik ben niet meer waard. Deze jongeman had geen redenen om te verwachten dat zijn vader hem nog ooit zou willen zien. Hij deed geen aanspraak op zijn goede karakter of zijn verdiensten. Hij kwam zoals hij was. De reactie van de vader zien we in vers 22. Onderstreep: Breng vlug het beste kleed hier en trek het hem aan en doe hem een ring aan zijn hand en schoenen aan_ zijn voeten. En in vers 24: mijn zoon hier was dood en is weer levend geworden, hij was verloren en is gevonden.
We noemen dit verhaal: De verloren zoon. Maar het zou beter kunnen heten: De liefhebbende vader. Die vader stelt jouw God en mijn God voor. Die zoon stelt u en mij voor. Wij hebben de hoofdzaak verkwanseld door nutteloos leven. Wij hebben de naam van onze Vader onteerd. Wij hebben een honger naar de Woorden van leven ondergaan, en het schaamtegevoel van te zijn zonder Zijn mantel van rechtvaardigheid. Wij hebben de geduchte demoon die schuld heet, ervaren die aan ons geweten knaagde en ons vertrouwen vernietigde. De enige manier om hieruit te komen is ons te gedragen zoals de zoon uit het verhaal. Te komen precies zoals we zijn, zonder verdiensten of waarden, en beslag leggen op de goedheid en genade van een liefhebbende vader.
Dit is de enige keer in de hele bijbel dat God de Vader in haast wordt afgebeeld. In vers 20 staat: "En toen hij nog veraf was, zag zijn vader hem en werd met ontferming bewogen. En hij liep hem tegemoet." Telkens wanneer God een zondaar thuis ziet komen, rent Hij hem tegemoet om hem te begroeten en hem te brengen in de warmte en veiligheid van Gods familie.
Een van de meest foutieve opvattingen over het Christelijke leven is dat we moeten veranderen om geaccepteerd te worden door God. Niets kan verder van de waarheid zijn. Er is geen enkele manier waarop we onszelf waardig kunnen maken om door God ontvangen te worden. We kunnen niets toe doen aan onze redding. Als we wachten totdat we goed genoeg zijn, zullen we nooit tot God komen, omdat er geen enkele manier is waarop we onszelf goed genoeg kunnen maken. Er is niets wat we kunnen doen om onze redding te verdienen.
Zet naast Lucas 15:11, CN-140, Romeinen 6:23. De bijbel zegt: "Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood, maar de genade die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Here." Onderstreep: de hele tekst, Omcirkel het woord: schenkt. Wanneer redding te koop zou zijn, "dan zouden de rijken leven en de armen dood gaan", zoals het liedje zegt. Maar het is niet te koop. Je kan het alleen krijgen als een geschenk. Het enige wat ik kan doen is mijn hand ophouden en het van God in ontvangst nemen.
Maar hoe moet je je hand ophouden en het ontvangen? Eenvoudig door Gods belofte te geloven dat HIJ onze zonden vergeeft en onze schuld wegneemt. Dat doe je door dezelfde stappen te nemen die de verloren zoon nam. We zullen hierna kijken in de volgende referenties.
Schrijf bij Romeinen 6:23, CO-476,Psalm 38:18,19. Zet een streep naast deze twee verzen. Er staat: "Ik dreig te struikelen, en mijn smart staat mij bestendig voor ogen; want ik belijd mijn ongerechtigheid, ik ben bekommerd vanwege mijn zonde.". Onderstreep:dreig te struikelen en ik ben bekommerd vanwege mijn zonde. Wanneer we deze twee verzen samen nemen kunnen we zien wat berouw voor zonde doet.Als we oprecht spijt hebben over zonde betekent dit dat we rijp zijn om ermee te breken. Persoonlijke ervaring zal waarschijnlijk uitwijzen dat er twee soorten berouw zijn. Een is berouw over de gevolgen en de ander is berouw over de handeling. Kinderen hebben vaak berouw over hun verkeerde daden wanneer ze gestraft worden. Maar wanneer ze de volgende dag hetzelfde uithalen, kun je veronderstellen dat het berouw de gevolgen gold en niet de handeling. Het berouw waar de Psalmist het over heeft, is zo diep en intens dat de dader geen enkele intentie heeft het weer te doen. Hij is ervan overtuigd dat hij gehandeld heeft in disharmonie met Gods wil en verlangt ernaar om in de toekomst in harmonie te zijn.
Schrijf bij Psalm 38:18, CN-211.1 Johannes 1:9. Dit zegt: "Indien wij onze zonden belijden, Hij is getrouw en rechtvaardig, om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid." Omcirkel het woord indien, en onderstreep de rest. Het enige vraagteken in het vers betreft onze bekentenis. God, door de Heilige Geest, geeft besef van schuld. Wanneer we hierop reageren door onze zonden te bekennen, is er geen twijfel dat God Ons zal vergeven en reinigen.
We realiseren ons vaak niet dat God meer doet dan vergeven. Wanneer we schuldig bevonden zouden worden aan een winkeldiefstal, zou de rechter kunnen zeggen: "U heeft geen strafblad, en het is heel ongewoon voor u dat u dit gedaan heeft. U krijgt geen boete en geen strafvervolging" Nu kunnen we vergeven uit de rechtszaal lopen, maar we zijn niet gereinigd van schuld. Geen enkele menselijke rechter heeft de macht om de handeling en de schuld weg te nemen. Hij kan vergeven, maar niet reinigen. Dit is het verschil tussen mensen en God. Wanneer we echt spijt hebben van onze zonden vragen we God om vergeving. God belooft ons dat Hij ons vergeeft. Op het moment dat we dat geloven zijn we vergeven en gereinigd, en we staan voor Hem alsof we nooit gezondigd hebben. Wat een fantastisch geschenk van God. Door deze drie eenvoudige stappen te volgen, kun je de manier ontdekken om voor altijd vrij te zijn van de schuld van de zonden uit het verleden.
Maar er is nog een stap. Zet naast 1 Johannes 1:9, CN-83, Johannes 1:12. Wanneer je God in je leven toelaat doet Hij meer dan vergeven en reinigen, Hij belooft om je te helpen zodat je niet steeds opnieuw dezelfde fouten maakt. Johannes 1:12 zegt: "Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die in Zijn naam geloven.". Onderstreep: die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven. De bronnen van de gehele hemel zijn van jou wanneer je jezelf overgeeft aan Jezus Christus de Heer. Kracht om verleidingen te weerstaan. Kracht om welke taak dan ook die God je geeft, te doen. Kracht om elke dag te leven volgens Zijn wil voor ons.
Er zijn dus drie eenvoudige stappen om schuld uit onze levens weg te doen. Een: oprecht berouw. Twee: vragen om vergeving en geloven dat je vergeven bent (ik wil nog benadrukken dat het noodzakelijk is dat je gelooft dat je vergeven bent. Het heeft geen zin om God om vergeving te vragen wanneer je de vergeving die Hij belooft, niet accepteert) Drie: de hele dag de gedachte bij je houden dat kracht uit de hemel je helpt.
Het is ontstellend te bedenken dat er vele "Christenen" zijn die door het leven gaan onzeker over hun relatie met Jezus, die geplaagd worden door schuld en onzekerheid over hun verlossing. Ik wil u vragen om naar de illustratie op werkvel te kijken. U ziet twee boeken. Een is het verhaal van het leven van Johannes. De andere is het verhaal van het leven van Jezus. Ik heb geen idee wat voor soort boeken in de hemel worden bij gehouden, maar als we een eenvoudige illustratie kunnen gebruiken, helpt ons dat misschien om de realiteit van onze relatie met God te begrijpen.
Stel je voor dat de engel in het boek van Johannes leven al de zonden waaraan hij zich gedurende de dag schuldig maakt zou opschrijven. Op het moment dat Johannes zegt dat hij spijt heeft en om vergeving vraagt en gelooft dat hij vergeven is, worden die zonden uit zijn boek weggehaald en geplaatst in het boek van Jezus. Johannes staat nu voor God alsof hij nooit gezondigd heeft. Kijk naar de andere illustratie. Schrijf bij nummer 1: piet van Christus. Bij nummer 2: in Christus. Stel je voor dat Johannes 20 of 30 jaar leefde voordat hij zich bekeerde en reageert op Christus aanspraak op zijn leven. Dan accepteert hij het offer van Christus op Golgotha om zijn zonden en schuld weg te nemen. Op het moment dat hij gelooft dat hij vergeven is, wordt hij een kind van Gods gezin, en leeft op dat moment in Christus.
Te vaak denken we dat wanneer we zondigen nadat we Christus aanvaard hebben, we niet meer bij dat gezin horen. Dat is fout! De enige manier waarop iemand die Christus aanvaard heeft geen lid van dat gezin meer is, is door een specifieke afwijzing van Christus uit zijn leven. Het Christelijke leven betekent niet geen verzoeking en zonde meer, maar het betekent een afwijzing van opzettelijke zonde. Vanaf het moment van onze overgave, zijn we van plan om niet meer te zondigen. We zullen verzocht worden en daardoor vallen, maar we bekennen het onmiddellijk, staan op en gaan verder met Christus.
Misschien is hier iemand die ervan overtuigd is dat hij tegen Gods wil gehandeld heeft. Als dat zo is waarom zendt je dan nu op de plaats waar je bent geen stil gebed naar God en zegt: "Het spijt me. Vergeef me alstublieft. Ik aanvaard Uw vergeving." Wanneer je dat doet, ben je vergeven, je schuld is weggenomen en je bent een erg belangrijk lid van Gods wereldwijde gezin.
Nu krijgt U van ons een quiz om te kijken hoeveel u heeft geleerd. Bij elke vraag staan drie antwoorden, maar er is er maar een goed. Neem nu even de tijd om dit in te vullen daarna zullen we ze samen doornemen. (Neem al de vragen door, met alle antwoorden. Doe dit nog een keer, nu met het goede antwoord.)
Nu u ons bijbel-markeer systeem heeft geleerd, zullen we wat sneller door de volgende onderwerpen kunnen gaan.