You are: Home  agp Bijbelstudies  agp Bijbelstudie & Overdenkingen  agp Bijbelstudies - Adventistisch Erfgoed  

 

 

In Daniël 2 gaf God koning Nebukadnessar een droom die 2500 jaar geschiedenis bestreek. Met huiveringwekkende nauwkeurigheid beschrijft de Bijbel de vier rijken die de wereld tussen Daniëls tijd en de onze zouden regeren. In de loop der eeuwen heeft de geschiedenis zich precies aan de profetie in Daniël 2 gehouden. In deze verbazingwekkende profetie merken we, dat de geschiedenis geen willekeurige verzameling gebeurtenissen is. Ze is geen caleidoscoop van gebeurtenissen zonder enig duidelijk patroon of ontwerp. Daniël 2 openbaart ons de opzet van de geschiedenis. Jezus maakte die als volgt duidelijk: "En nu heb Ik het u gezegd, eer het geschiedt, opdat gij ~~loven moogt, wanneer het geschiedt" U oh. 14:29).

Het doel van de profetie is: hoop en vertrouwen te wekken in een God die de toekomst kent, een God die de wereld en al wat daarin is, onder controle heeft. Perplexe, gefrustreerde en wanhopige mensen uit de twintigste eeuwals we zijn, roe-pen we uit: "Wordt deze wereld nog bestuurd? Wie jaagt dit ruimteschip met een snelheid van 107.000 km/uur door het heelal?" God antwoordt: "De profetieën die in de loop der eeuwen zijn vervuld, laten duidelijk zien, dat Ik in jullie geinteresseerd ben. Hoewel het er soms misschien niet op lijkt, heb Ik de zaak in de hand. VanMij hangt het lot van deze planeet af". Het is zoals het lied zegt: "He's got the whole wide world in His hands".

.In welke verhouding staat Daniëls trouwaanzijn God tot de dramatische gebedsverhoring in Daniël 2? (zie ook Ps. 66:18).

2. Wat is de grootste ontdekking die u tijdens deze bespreking hebt gedaan? Wat is het centrale punt dat u eruit heeft afgeleid?

3. Welke voorbereiding op het komende koninkrijk van Christus ziet u als noodzakelijk als we leven in de periode weergegeven door de tenen van het beeld?

4. Waar wacht Christus op? Waarom is Hij nog niet teruggekeerd? (zie Matteiis 24:14; 1 Petrus 3:8-10).

Het beeld uit de droom van Nebukadnessar, de grote en ambitieuze koning van Babel, vormt een wonderlijke profetie. Nebukadnessar verlangde ernaar , te weten wat na hem zou geschieden; en in een droom over het beeld, die niet door mensen kon worden uitgelegd, maakte God bekend wat er te gebeuren stond.

God gaf de droom aan een Nebukadnessar, die meende, dat Babel voor eeuwig zou bestaan. Door zijn profeet gaf Hij hem de uitlegging van de droom, opdat hij zou weten, dat Babel niet voor eeuwig zou bestaan, en zou leren, dat waarheid meer was dan imperialistische ambities. Dit was niet het enige. Niet alleen de koning van Babel, maar elke volgende koning zou weten, dat aardse koninkrijken op hun best tijdelijk zijn en moeten voorbijgaan, en dat het enige eeuwige koninkrijk, dat nooit zal voorbijgaan, het Koninkrijk van Christus is, dat werd afgebeeld door de steen die een grote berg werd en de hele aarde vervulde.

Het totale beeld van de mensengestalte beeldde het koningschap van de mens af; maar de delen van

het beeld, de metaal-symbolen, beeldden de vier grote rijken af die sinds Daniëls tijd de wereld vonn hebben gegeven. Deze beginnen met Babylon, destijds, onder Nebukadnessar, cultureel aan de top, en bij uitstek het koninkrijk dat de wereld vorm heeft gegeven. A. H. Sayce zegt : "In bevolkingsdichtheid en oudheid werd Assyrië ver overtroffen door het zuidelijke koninkrijk Babylon. Hier lagen het centrum en het beginpunt van de beschaving die zich nadien door heel westelijk Azië verspreidde". The Ancient Empires of the East, 1894 en 1900 eds., b1z. 93.

"In dat land zijn duidelijke sporen gevonden van de vroegste vergevorderde beschavingen die tot nu toe zijn ontdekt, zowel als van die met het langste ononderbroken bestaan... Babylon... stond voor cultuur, beschaving, literatuur en de allesoverheersende macht van de godsdienst". -arrt. "Babylonia", The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge (New Vork, 1908), deel1, blz. 396,397.

"Geen enkele andere hoofdstad ter wereld is ooit voor zo'n uitgestrekte periode het centrum van zoveel macht, weelde en cultuur geweest". -Robert Wm. Rogers, A Ristory of Babylonia and Assyria, 4e ed., deel1, blz. 386.

Het was gepast om juist aan deze grote en invloedrijke macht deze openbaring en waarschuwing van God te geven. Maar het grote, gouden Babylon ging in 539 v. Chr., onder de zwakkere heersers Nabonedos en Belsassar ( dus nog in dezelfde generatie waarin de openbaring plaatsvond), ter ziele.

Babylon werd opgevolgd door Medo-Perzië, onder Cyrus de Grote. Ongeveer tweehonderd jaar lang bezat Medo-Perzië, waarvan het zilver in het beeld een symbool was, de status van wereldrijk.

In 331 v. Chr. streed Darius III (Codomannus) tegen zijn rivaal Alexander de Grote in de slag bij Arbela. Alexander van Griekenland werd de nieuwe wereldheerser. Het symbool van Griekenland is messing. Alexander stierf in 323 v. Chr. Binnen enkele jaren was zijn koninkrijk verdeeld tussen strijdende partijen. De daaropvolgende eeuw verzwakte het op hopeloze wijze en maakte het een prooi voor de groei

ende macht van de keizer die aan de Tiber zetelde.

Rome veroverde het Syrische deel van het voorheen zo machtige Griekse rijk in 190 v. Chr., het Macedonische deel in 168 v. Chr., en Egypte erkende in datzelfde jaar het gezag van de ijzeren monarchie van Rome. Rome was in het begin weliswaar een republiek, maar vormde toch een eenheid. Later werd het een keizerrijk. In de vierde eeuw na Chr. ontstond er door de invallen van barbaren uit het noorden en oosten van Europa verdeeldheid in het Romeinse rijk. Dit werd gesymboliseerd door het mengsel van ijzer en leem. Er zijn krachtige pogingen ondernomen ( 0. a. door onderlinge huwelijken, waarnaar de profetie verwijst als het ,door huwelijksgemeenschap vermengen ') om de volkeren van Europa tot een homogeen geheel samen te smelten, maar deze zijn mislukt. Karel de Grote en Napoleon probeerden met wapengeweld een vereend koninkrijk op te bouwen, maar ze slaagden er niet in. De profetie had gesteld, dat deze delen niet zouden samengaan, evenals ijzer zich niet met .

leem Iaat vermengen. Het woord "zij zullen... met elkander geen samenhangend geheel vormen " is sterker dan diplomatie of wapentuig.

In de dagen van de laatste delen van Rome zal de God des hemels zijn koninkrijk oprichten, dat nooit

verwoest zal worden en nooit aan een ander volk gegeven zal worden dan het zijne, dat het voor eeuwig zal bewonen. "De droom is waarachtig en zijn uitlegging betrouwbaar" (Daniël 2:45).