You are home- www.agp-internet.com/react- sabbat.nl.nu - Themasite Sabbat

Ingezonden

Zaterdag 11 juli stond in het Nederlands Dagblad een ingezonden van ds. G. Blijdorp over de zondag. Daarin stelde hij aan Zevendedags Adventiesten de vraag: ,,Geeft het niet te denken dat de Heiland na zijn opstanding op de eerste dag van de week zich op de eerstvolgende zondag opnieuw heeft geopenbaard?'' Verder stelde ds. Blijdorp: ,,Alle nadruk legde Christus tijdens die cyclus (van Pasen naar Pinksteren) op de eerste, tweede en zevende zondag (...) Daarmee werd de zondag voorgoed geheiligd, zoals de kerk eerbiedig belijdt.''

Als Zevendedags Adventist beandwoord ik de vraag van ds. Blijdorp met de opmerking dat de Heiland vóór zijn sterven en opstanding nimmer heeft gesproken van een toekomstige wijziging van sabbatsheiliging naar zondagsheiliging. In Matteüs 5 : 17 en 18 lezen wij dat de Zoon des mensen niet is gekomen om de wet te ontbinden en dat er niet een jota van de wet zal vergaan. Volgens Marcus 2 : 28 is de Zoon des mensen heer en meester over de sabbat. In deze functie raadt Hij de christengemeente aan tijdens de belegering van Jeruzalem (66-70 na Chr.) te bidden om niet op sabbat te hoeven vluchten, zie Matt. 24 : 20. Dat is 35 jaar na de opstanding en de hemelvaart. De sabbat blijkt dus in het oog van de Zoon des mensen nog steeds geheiligd te zijn.

In harmonie met de gedachten van de Zoon des mensen bezoeken Paulus en Barnabas op sabbat de synagoge te Antiochië (Hand. 13 : 14). In vers 44 wordt gezegd dat bijna de hele stad op sabbat bijeen komt kom naar het woord van de Heer te luisteren.

Te Filippi zoeken Paulus en zijn reisgenoten op sabbat een gebedsplaats bij de rivier op (Hand. 16 : 13). Na opstanding en hemelvaart roept de apostel Paulus ons op in de voetsporen van Hem die geen enkele zonde beging, te treden (1 Petr. 3 : 21). De apostel Johannes raadt ons in 1 Joh. 2 : 3 aan Gods geboden te houden.

Op grond van bovenstaande teksten blijft de sabbat voorgoed gezegend en geheiligd.

J.J. Constant, Apeldoorn