You are home- www.agp-internet.com/react- sabbat.nl.nu - Themasite Sabbat

"De zondag is een katholieke instelling en de aanspraak op viering ervan kan slechts op katholieke beginselen verdedigd worden ... Van het begin tot het einde van de Heilige Schrift is er geen enkele tekst, die recht geeft om de wekelijkse openbare eredienst te verplaatsen van de laatste dag van de week naar de eerste." -The Catholic Press, Sydney, Australië, augustus 1900.

"Het protestantisme, dat het gezag van de (Rooms-katholieke) kerk verwerpt, heeft geen goede reden voor hun zondagstheorie en behoren logischerwijze de zaterdag als de sabbat te houden." John Gilmary Shea, American Catholic Quarterly Review, januari 1883.

"Het is een goede zaak om de Presbyterianen, Baptisten, Methodisten en alle andere Christenen er aan ter herinneren dat de Bijbel hen nergens steunt in hun houden van de zondag. De zondag is een instelling van de Rooms-katholieke kerk, en diegenen die deze dag vieren, houden een gebod van de Roomskatholieke kerk." Priest Brady, in an address, reported in the Elizabeth, N.J. "News' 18 maart 1903.

"Vraag - Weet u nog een andere manier om te bewijzen dat de (Roomskatholieke) kerk macht heeft om feestdagen of voorschriften te geven, om heilige dagen in acht te laten nemen?" "Antwoord: Indien de kerk zulke macht niet had, dan zou zij niet datgene hebben kunnen doen, waarin alle moderne gelovigen het met haar eens zijn: zij zou het houden van zondag, de eerste dag van de week, niet in de plaats hebben kunnen stellen van het houden van de zaterdag, de zevende dag van de week, een verandering die niet berust op het gezag van de Heilige Schriften. Stephan Keenan, A Doctrinal Catechism. p. 176.

"Rede en gezond verstand vragen om het aannemen van het ene of het andere van deze alternatieven: of het protestantisme en het heiligen van de zaterdag, of het rooms-katholicisme en het heiligen van de zondag. Een compromis is onmogelijk." -The Catholic Mirror, 23 december 1893.

"God gaf eenvoudigweg Zijn (Rooms-katholieke) kerk de macht om welke dag of dagen dan ook apart te stellen. Zij beoordeelt welke dagen geschikt zijn als heilige dagen. De kerk koos de zondag, de eerste dag van de week en in de loop van de tijd voegde zij andere heilige dagen toe." -Vincent J. Kelly, Forbidden Sunday and Feast-Day Occupations, p. 2.

"Protestanten ... aanvaarden liever de zondag dan de zaterdag als de dag van openbare aanbidding, nadat de Rooms-katholieke kerk deze dag verandert heeft ... Maar de protestanten realiseren zich niet dat ... door het houden van de zondag zij het gezag van de woordvoerder van de kerk, de paus accepteren." -Our Sunday Visitor, 15 februari 1950.

"Niet de Scheppervan het heelal in Genesis 2:1-3 maarde Rooms- katholieke kerk kan aanspraak maken op de eer, dat zij de mensheid elke zevende dag een onderbreking van zijn werk heeft gegeven." -S.D. Mosna, Storia delta Domenica, 1969, pp. 366-367.

"Wij zijn op deze aarde de stedehouder van God Almachtig."- Paus Leo XIII, in an Encyclical Letter, 20 juni 1894.

"De paus is niet alleen de vertegenwoordiger van Jezus Christus, maar hij is Jezus Christus zelf, verborgen achter de sluier van vlees." -The Catholic National, juli 1895.

"Indien de protestanten de Bijbel zouden volgen, zou zij op de Sabbatdag God aanbidden. Door het houden van de zondag volgen zij een wet van de Rooms-katholieke kerk." -Albert Smith, Chancellor of the Archdiocese of Baltimore, antwoord gevend in een brief voorde kardinaal, 10 februari 1920.

"Wij bepalen dat de Heilige Stoel (het Vaticaan) en de paus de voogdij hebben over de gehele wereld."-A Decree of the Council of Trent, quoted in Philippe Labbe and Gabriel Cossart, The Most Holy Councils, Vol. 13, col. 1167.

"Het was de Rooms-katholieke kerk, die op gezag van Jezus Christus deze rust(van de bijbelse sabbat)opzondagheeftovergebracht. Door de zondagsviering bewijzen de protestanten eer, ondanks zichzelf, aan het gezag van de (Roomskatholieke) kerk. -Monsignor Louis Segur, Plain Talk about the Protestantism of Today, p. 213.

"Wij vieren de zondag in plaats van de zaterdag, omdat de Rooms- katholieke kerk het plechtige karakter van de zaterdag op de zondag heeft overgebracht. -Peter Geiermann, CSSR, A Doctrinal Catechism, 1957 edition, p. 50.

"Wij rooms-katholieken, hebben precies hetzelfde gezag om de zondag te heiligen in plaats van de zaterdag zoals wij voor ieder ander artikel in onze geloofsbelijdenis hebben, namelijk op het gezag van de kerk ... terwijl u die protestant bent helemaal geen gezag voor die wijziging heeft; want er is geen gezag in de Bijbel voor zondagsheiliging; en u wilt niet erkennen, dat het gezag hiervoor ergens anders vandaan kan komen. In feite volgen u en wij de traditie betreffende deze aangelegenheid; maar wij volgen haar gelovende dat het een deel van Gods Woord is, en dat de Rooms-katholieke kerk haar goddelijk aangewezen beschermster en vertolkster is; u volgt de Rooms-katholieke kerk, terwijl u haar de gehele tijd veroordeelt als een feilbare en verradelijke gids, die vaak `Gods gebod krachteloos maakt' citaat uit Matteus 15:6."-The Brotherhood of St. Paul, The Clifton Tracts, Vol. 4, tract 4, p. 15.

"Door goddelijk recht bracht de kerk de viering van de sabbat over naar de zondag, haar werd door haar grondlegger, Jezus Christus, het onfeilbare gezag gegeven. De protestanten, die beweren dat de Bijbel de enige gids voor hun geloof is, hebben geen volmacht om de zondag te vieren. In deze aangelegenheid is de Zevende Dags Adventist de enige consequente protestant." -The Catholic Universe Bulletin, 14 augustus 1942. p. 4.