You are home- www.agp-internet.com/react- sermonroom Nederlands (overdenkingen & Bijbelstudies)
  • Steeds meer christenen hebben het gehad

    ZEEWOLDE - Steeds meer chris­tenen hebben het gehad. Niet met het christelijk geloof, maar met de kerk. Massaal keren ze kerk of gemeente de rug toe. "Ze gaan op zondagmorgen lie­ver wandelen met de hond in het bos."

    Wereldwijd zou het inmiddels gaan om rond de 112 miljoen christenen die niet meer naar de kerk gaan. Ook in Nederland groeit hun aantal, menen deskundigen. Kerkverlating blijkt heel duidelijk niet langer voorbehouden aan kerkleden die steeds minder hebben met het chris­telijk geloof. Volgens verschillende onderzoeken uit Amerika en Nieuw­Zeeland zijn het namelijk steeds meer bijbelgetrouwe christenen die de kerkdeuren voorgoed achter zich sluiten. De kerkelijke gemeenschap in de huidige vorm, spreekt hen niet langer aan.

    Volgens de Amerikaan David' Bar rett, auteur van de World Christian Encyclopedia, is vijf procent van de christenen wereldwijd geen lid meer van een kerk of gemeente. Hij

    verwacht dat hun aantál in 2025 verdubbeld zal zijn tot zo'n 225 mil­joen mensen.

    Ook christenen in Nederland keren de kerk steeds vaker de rug toe. Marc van der Woude, hoofdredac­teur van Joél News, het e-mailbulle­tin voor opwekking en gebed, spreekt zelfs van een' trend. "Ik zie een beweging van mensen die het even helemaal hebben gehad met de kerk. Niet de gemeenschap. maar de setting spreekt het niet meer aan."

    Het valt Van der Woude op dat het vooral christenen zijn die over kerk­zijn nadenken, die de kerk uiteinde­lijk verlaten. "Veel van hen zijn pro­fetisch. Zij geloven dat God een an­der idee van kerk-zijn heeft dan ze in hun eigen kerk of gemeente er­varen."

    Alan Jamieson uit ' Nieuw-Zeeland ontdekte in zijn onderzoek naar kerkverlating dat bijna 95 procent van de christelijke kerkverlaters die hij sprak, eens een leidinggevende functie in. hun gemeente had. Veer­tig procent was zelfs full-time' in het kerkenwerk actief. "Zij verlieten de kerk niet omdat ze hun geloof wa­ren verloren, maar juist om te voor­komen dat dit zou gebeuren", zegt hij.

    Kerkverlating heeft volgens Van der Woude ook niets te maken met'het individualisme in de samenleving. "Veel kerkverlaters zijn er gewoon van overtuigd dat God een ander -plan met de kerk heeft. Ze denken daarom bewust na over wat ge­meente-zijn echt zou moeten in­houden. De huidige structuren zou­den hier ver vanaf staan." Niet iedere christen die de kerk ver­laat, voegt zich overigens direct bij een huisgemeente. Van der Woude:

    "Vaak neen ze eerst een kerkelij­ke time-out." Volgens Henk Vink. betrokken bij In de Huizen, een net­werk van huisgemeenten, zijn veel mensen 'gemeente-moe'. "Velen zitten nu zondagmorgen gewoon thuis of gaan lekker wandelen in .het bos. Ze sluiten zich liever nog nergens bij aan."

    Dit komt volgens Vink mede door­dat ze teleurgesteld zijn in de rela­ties die ze eens in hun kerkelijke ge­meente hadden. "Zodra ze de kerk verlaten hebben, blijken eens zo goede contacten, niet zo veel meer voor te stellen. Het bleken 'werk-re­laties' te zijn. Wanneer je van baan verandert, is het contact met oud­collega's ook niet-hecht meer. Dit is voor veel kerkverlaters een extra te­leurstelling."

    Vink vindt de kerkverlating van christenen geen negatieve ontwik­keling. "De kerk heeft andere vor men nodig. God schudt de kerken en gemeenten door elkaar. Kerken moeten weer dynamisch worden." Nederland kent volgens Vink circa honderd huisgemeentes. "Zij ver­schillen met elkaar van vorm. Ze zijn niet te vangen in de oude, kerkelij­ke terminologie. Ze zijn klein, infor­meel en flexibel. Relaties staan cen­traal."

    Volgens ds. Hans Eschbach, direc­teur van het Evangelisch Werkver­band binnen de Protestante Kerken in Nederland, zijn er' ook veel men­sen die op zondagochtend genoe­gen nemen met het kijken naar een kerkdienst van Hour of Power. "Maar ik zie binnen onze kerken geen trend dat juist actieve christe­nen de kerk zouden verlaten. Wel zijn er leden die besluiten lid te worden van een andere kerk. En dit zijn huisgemeentes in feite ook." Sebastiaan van Wessem, secretaris van de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) heeft ook niet de indruk dat leden van de VPE massaal besluiten de kerk vaarwel te zeggen. "Integendeel. De afgelo­pen drie jaar kennen we een groei van zeven procent. Steeds meer mensen worden dus juist lid van een van onze gemeentes. En dan hebben het zowel christenen uit an­dere kerken als over mensen die tot geloof zijn gekomen."

    Bron Uitdaging april 2005

<1>