25 Vlees, een bijzonder stimulerend middel

(1905) M.H. 316
705
. Wanneer men met het eten van vlees stopt, voelt men zich vaak slap en futloos. Velen dragen dit aan als bewijs, dat vlees noodzakelijk is. Maar het komt doordat dit soort voedsel stimulerend werkt, doordat zij het bloed verhitten en de zenuwen prikkelen, dat men ze zo mist. Sommigen zullen het net zo moeilijk vinden om te stoppen met vlees eten, als het is voor de dronkaard om zijn borreltje te laten staan; maar de overgang zal hun ten goede komen.
[Zie ook 61]

(1903) Ed. 203
706
. Vlees is ook schadelijk. Het feit dat het van nature stimulerend is, zou al voldoende argument tegen het gebruik ervan moeten zijn. En de bijna universele ziektetoestand van dieren maakt het dubbel bezwaarlijk. Het prikkelt onze zenuwen en wekt onze hartstochten op, en daardoor krijgen onze lagere neigingen de overhand.

Brief 73a, 1896
707.
Ik was een beetje verbaasd over uw argument, waarom een vleeshoudend dieet u krachtig hield, want, als u zichzelf buiten beschouwing laat, dan zult u met uw verstand ontdekken, dat een vleeshoudend dieet niet zoveel voordelen biedt als u veronderstelt. U weet hoe u een aan tabak verslaafde moet antwoorden, als die, als pleidooi voor het gebruik van tabak, met de argumenten zou aankomen die u hebt aangevoerd om door te kunnen gaan met het als voedsel gebruiken van het vlees van dode dieren.

De zwakte die u voelt als u geen vlees eet, is één van de sterkste argumenten die ik u zou kunnen geven om het niet langer te eten. Zij die vlees eten voelen zich erna gestimuleerd, en zij leven in de veronderstelling dat zij er sterker door geworden zijn. Als iemand dan stopt met vlees eten, kan hij zich een tijdje slap voelen, maar wanneer het organisme van de gevolgen van zo’n dieet is gereinigd, dan zal hij zich niet langer slap voelen en niet meer verlangen naar datgene, waarvan hij had beweerd dat het noodzakelijk was om zijn krachten in stand te houden.
[Flauwte ervaren door E.G. White toen zij op een zwaar vleeshoudend dieet was – Appendix I: 4, 5, 10]
[Worsteling van E.G. White bij het afstappen van een vleeshoudend dieet – Appendix I: 4, 5]



(C) 2020 - Alle rechten voorbehouden

Deze pagina afdrukken